Starten met Toledo

Toledo is een blokkendoos van toepassingen en mogelijkheden. Aan de basis ligt het Learning Management Systeem “Blackboard Learn“. De blokkendoos wordt uitgebreid met aanvullende platformen wanneer dit nodig blijkt (zoals met Microsoft 365 voor samenwerkend leren of Kaltura voor het gebruik van video). Ook specifieke toepassingen worden toegevoegd om bepaalde onderwijskundige scenario’s te kunnen ondersteunen (zoals Turnitin voor plagiaatdetectie, enz…).

Deze basismodule Toledo is gericht op de beginnende docent met weinig ervaring in Toledo. Als docent begin je best niet aan deze modules rond Toledo vanaf nul.

De e-course “Als docent van start met onderwijstechnologie aan Odisee” kan je best eerst al bekijken, het is ook aangeraden al enige ervaring in Toledo zelf te hebben en bij mededocenten of een ICTO-collega kan je ook tijdens begeleidingssessies vragen stellen over Toledo.

Deze eerste activiteit – die voor iedereen toegankelijk is – heeft twee bedoelingen: 

 • de minimale kennis aanbrengen die je nodig hebt om met Toledo van start te gaan 
 • je laten kennismaken met een typische activiteit in deze e-courses waarbij je aan de hand van een aantal stappen nieuwe kennis ontdekt, vaardigheden aanleert (meestal d.m.v. demonstratie en eigen ervaring) en hierover reflecteert.

Wanneer je in een stap klikt op een link, zal deze bijna altijd een nieuw tabblad openen.
Na het bekijken van die pagina, sluit je het tabblad en kom je terug naar de activiteit.

Stap 1 - Ontdek

In de e-course “Als docent van start met onderwijstechnologie aan Odisee” kan je ontdekken wat Toledo is en je vindt er ook een omschrijving van het didactisch gebruik van deze leeromgeving. 

 • Surf om te beginnen naar het topic Wat? en klik ook onderaan de pagina door naar het topic Didactisch in hetzelfde hoofdstuk.

Stap 2 - Ontdek

In hetzelfde hoofdstuk maak je ook kennis met de cursustegels en leer je aan de hand van een ingesloten screencast welke aanpassingen en instellingen je bij elke tegel kan maken.

 • Open het topic “Cursustegel” en bekijk zeker de ingesloten video onderaan de pagina. 

 

 

Stap 3 - Ontdek

De video dateert van academiejaar 2018-2019. Ondertussen werd – mede door de impact van Covid-19 – het uniforme cursusmenu van een cursus in Toledo op vraag van studenten aangepast.

Misschien is jouw cursus niet gestructureerd zoals dat hier wordt aangegeven. Geen probleem. Of en hoe je dit aanpast, zal duidelijk worden tijdens het doorlopen van deze online cursus.

Stap 4 - Controleer

Online leren vraagt dat je zelf de motivatie vindt om meer te doen dan enkel maar te kijken of te lezen. Heb je de bovenstaande stappen actief aangepakt, dan zou je vlot in staat moeten zijn de volgende vragen te beantwoorden.

 • Deze quiz toont telkens 5 van in totaal 9 vragen. Deze oefening meermaals doen kan je dus helpen om meer te oefenen.

Stap 5 - Ervaar

Surf nu naar https://toledo.odisee.be (of gebruik het personeelsplatform) om aan te melden op Toledo en te kijken welke cursustegels jij hebt.

 • Herken je in jouw cursussen het uniforme cursusmenu van Odisee?
 • Zit er al materiaal in je Toledo-cursus omdat deze gekopieerd werd uit een vorig academiejaar?
 • Zie je rechts bovenaan in je Toledo-cursus de icoontjes?
  • Bewerkingsmodus AAN/UIT
  • Studentenweergave
  • Een hangslot (Cursus beschikbaar/onbeschikbaar maken)
 • Zie je links onder het cursusmenu het Configuratiescherm met verschillende rubrieken?

Stap 6 - Reflecteer

Je zag in “Get started” hoe een activiteit in deze e-course is opgebouwd. Je merkt dat een aantal iconen worden gebruikt bij de verschillende stappen.

 • Wens je stil te staan bij de betekenis van elk icoon, doe dan de volgende  – vrijblijvende – oefening.

Keuzemoment

Deze online cursus is geen online handboek maar biedt je wel toegang tot het online studiemateriaal dat je nodig hebt om de verschillende activiteiten te kunnen uitvoeren.

Deze online cursus moet je ook niet in één keer volledig doen. Er zijn voldoende actviteiten voorzien om er gedurende 2 trimesters mee aan de slag te gaan.

Vandaar het keuzemoment. Samen met je ICTO-coach bepaal je welke 1 à 3 hoofdstukken je voor dit trimester zal verwerken. Gaat het vlot? Doe er nog eentje bij. Gaat het wat moeilijk? Neem contact op met je ICTO-coach.

Ben je officieel ingeschreven in deze e-course, klik dan hieronder op de knop “Doorgenomen”.
Doorgenomen hoofdstukken en topics krijgen dan een groen vinkje in de inhoudsopgave. 

Zo weten jij én je ICTO-coach waar je mee bezig bent geweest.