Starten met studiemateriaal

Elke vorm van studiemateriaal is specifiek naar keuze, ontwikkeling, distributie en inzetbaarheid in het onderwijsleerproces. Odisee wenst op een uniforme manier de studenten te informeren over de vele varianten van studiemateriaal die worden aangeboden en de aankoop van of toegang tot dat studiemateriaal zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Deze basismodule studiemateriaal is gericht op (beginnende) docenten de mogelijkheden van verschillende soorten studiemateriaal willen leren kennen, ervaring willen opdoen in het ontwikkelen ervan en willen leren hoe dat studiemateriaal aangeboden wordt aan studenten.

Deze eerste activiteit – die publiek toegankelijk is – heeft als voornaamste bedoeling: 

  • Je laten kennismaken met een typische activiteit in deze basismodule waarbij je aan de hand van een aantal stappen nieuwe kennis ontdekt, vaardigheden aanleert (meestal d.m.v. demonstratie en eigen ervaring) en hierover reflecteert.

Wanneer je in een stap klikt op een link, zal deze bijna altijd een nieuw tabblad openen.
Na het bekijken van die pagina, sluit je het tabblad en kom je terug naar de activiteit.

Stap 1 - Ontdek

Op het personeelsplatform geeft de pagina “Studiemateriaal – Personeel” informatie over het studiemateriaal bij Odisee en enkele veel gestelde vragen daarbij.

Stap 2 - Ontdek

In de voorgaande pagina kon je reeds lezen dat voor zelfgeschreven cursussen van docenten twee varianten worden ondersteund: de e-publicaties en de e-courses.

  • Bekijk in de e-course “Als docent van start met onderwijstechnologie aan Odisee” de topics “e-publicaties – Wat?” en “e-courses – Wat?” om kennis te maken met dit soort studiemateriaal.

Stap 3 - Controleer

Online leren vraagt dat je zelf de motivatie vindt om meer te doen dan enkel maar te kijken of te lezen. Heb je de bovenstaande stappen actief aangepakt, dan zou je vlot in staat moeten zijn de volgende vragen te beantwoorden.

  • Deze quiz toont telkens 4 van in totaal 7 vragen. Deze oefening meermaals doen kan je dus helpen om meer te oefenen.

Stap 5 - Ervaar

Surf nu naar Mijn docentoverzicht” (of gebruik het personeelsplatform) om het overzicht van studiemateriaal voor de OLA’s waarin jij docent bent na te kijken.

  • Herken je de structuur van opleidingsonderdelen en onderwijsleeractiviteiten?
  • Zijn er onderwijsleeractiviteiten die ontbreken?
  • Kan je via dit overzicht een e-book inkijken?

Stap 6 - Reflecteer

Je maakte in deze activiteit kennis met enkele mogelijke studiematerialen, maar ook met de opbouw van een activiteit in deze basismodule. Je merkt dat een aantal iconen worden gebruikt bij de verschillende stappen.

  • Wens je stil te staan bij de betekenis van elk icoon, doe dan de volgende  – vrijblijvende – oefening.

Keuzemoment

Deze online cursus is geen online handboek maar biedt je wel toegang tot het online studiemateriaal dat je nodig hebt om de verschillende activiteiten te kunnen uitvoeren.

Deze online cursus moet je ook niet in één keer volledig doen. Er zijn voldoende actviteiten voorzien om er gedurende 2 trimesters mee aan de slag te gaan.

Vandaar het keuzemoment. Samen met je ICTO-coach bepaal je welke 1 à 3 hoofdstukken je voor dit trimester zal verwerken. Gaat het vlot? Doe er nog eentje bij. Gaat het wat moeilijk? Neem contact op met je ICTO-coach.

Ben je officieel ingeschreven in deze e-course, klik dan hieronder op de knop “Doorgenomen”.
Doorgenomen hoofdstukken en topics krijgen dan een groen vinkje in de inhoudsopgave. 

Zo weten jij én je ICTO-coach waar je mee bezig bent geweest.