
Regels en afspraken
Regels en routines creëren een gevoel van veiligheid en voorspelbaarheid in de klas. Wanneer leerlingen weten wat er van hen wordt verwacht en hoe ze zich moeten gedragen, kunnen ze zich meer richten op hun leerdoelen. Dit draagt bij aan hun zelfvertrouwen en motivatie om actief deel te nemen aan de les. Door het betrekken van leerlingen bij het maken van afspraken, voelen ze zich meer verantwoordelijk voor hun eigen leren.
Hoe kan je dit doen?
Over wat je verwacht van de leerlingen en ga ervan uit dat ze die zullen naleven. Uit geloof en vertrouwen in de leerlingen over wat ze kunnen. Geef hen verantwoordelijkheid over hun eigen leren.
Voorbeeld
Stel bijvoorbeeld dat je van leerlingen verwacht dat ze hun hand opsteken voor ze spreken. Dit moet je niet alleen uitleggen, maar ook consequent herhalen en benadrukken, zodat ze weten dat deze regel serieus wordt genomen. Zo creëer je een omgeving waarin iedereen zich veilig voelt en weet wat de norm is.
Geef inspraak in afspraken en consequenties zodat leerlingen zich meer betrokken en verantwoordelijk voelen voor het naleven ervan. Vraag hen bijvoorbeeld wat zij nodig hebben om goed te kunnen leren.
Voorbeeld
Vraag je leerlingen wat zij denken dat nodig is om de les goed te kunnen volgen. Dit kan variëren van rust in de klas tot specifieke verwachtingen voor samenwerking. Als zij deze regels zelf hebben bedacht, zullen ze zich meer gemotiveerd voelen om zich eraan te houden.
Als een regel niet wordt nageleefd, herhaal je die zodat je leerlingen zich herinneren wat er van hen wordt verwacht. Dit zorgt voor duidelijkheid en voorkomt verwarring.
Voorbeelden
- Als een leerling de regel over het opsteken van de hand negeert, kan de leraar vriendelijk maar duidelijk aangeven: “Herinner je je de regel? Handen omhoog voor je spreekt.” Dit voorkomt dat leerlingen het gevoel krijgen dat regels willekeurig of onterecht zijn, en het houdt de motivatie hoog omdat ze weten dat er geen uitzonderingen worden gemaakt.
- Het ontwikkelen van vaste routines, zoals het beginnen van de les met een korte terugblik of een opwarmopdracht, helpt leerlingen te focussen en zich voor te bereiden op de les. Ze weten wat hen te wachten staat en wat hun rol daarin is, wat hun motivatie verhoogt.
- Als een leerling bijvoorbeeld steeds zijn taak niet op tijd inlevert, kan de leraar opnieuw de regel uitleggen over deadlines en benadrukken waarom dit belangrijk is voor hun ontwikkeling en de klas. Deze herhaling zorgt ervoor dat het doel en de verwachtingen helder blijven.